ΧΡΗΜΑ

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Ποιοι είναι οι επιπλέον δικαιούχοι

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Ποιοι είναι οι επιπλέον δικαιούχοι
Associated Press

Από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων εντάσσονται επιπλέον 105.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Μάλιστα, οι ωφελούμενοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που καταχώρησαν κατά τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Μετά και τη νέα ένταξη νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 541.000 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 61,5% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται πως οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυξάνουμε για ακόμα μια φορά τον αριθμό των ωφελουμένων στο πρόγραμμα 'Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή', πιστοί στη δέσμευσή μας για σταδιακή ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων. Με αυτό τον τρόπο, ανταποκρινόμαστε στο τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό των νοικοκυριών και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μαζί με τους πολίτες, που αποτελούν τη μεγάλη μας δύναμη, δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Ελλάδα».

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι - θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ