ΧΡΗΜΑ

Πάσχα: Για τις αγορές της τελευταίας στιγμής σήμερα οι καταναλωτές

Πάσχα: Για τις αγορές της τελευταίας στιγμής σήμερα οι καταναλωτές
INTIME

Τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και για δώρα, λαμπάδες ολοκληρώνουν σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, οι καταναλωτές.

Τα καταστήματα λειτουργούν από τις 10 το πρωί και έως τις 3 το μεσημέρι σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και έως τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Το ωράριο λειτουργίας του ΣΕΛΠΕ που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες για σήμερα, προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα ισχύει στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα» που περιλαμβάνει επιπλέον αρνί – κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αβγά ενώ από την Τρίτη που ανοίγουν ξανά τα καταστήματα, επανέρχεται το «Καλάθι του νοικοκυριού», χωρίς τα παραπάνω προϊόντα.

Η κίνηση κορυφώνεται και στα κρεοπωλεία της χώρας, κατά κύριο λόγο για να παραλάβουν οι καταναλωτές τις παραγγελίες σε αρνί και κατσίκι που έχουν κάνει τις προηγούμενες μέρες αλλά και στη Βαρβάκειο αγορά. Το πασχαλινό τραπέζι κοστίζει ακριβότερα φέτος με δεδομένο ότι οι τιμές των τροφίμων είναι αυξημένες κατά 14,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι επαγγελματίες στην αγορά κρέατος σημειώνουν ωστόσο ότι τα αμνοερίφια πωλούνται στις περσινές τιμές, καθώς αποφάσισαν να συμπιέσουν το κέρδος τους ώστε τα παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα να είναι προσιτά για τους καταναλωτές.

Έως και σήμερα εφαρμόζεται επίσης το «Καλάθι των νονών» που περιέχει παιχνίδια λαμπάδες και σοκολατοειδή, στα καταστήματα παιχνιδιών. Άλλωστε στις αγορές των καταναλωτών κατά την πασχαλινή περίοδο «πρωταγωνιστούν» τα δώρα που κάνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια τους. Έτσι οι λαμπάδες, τα παιχνίδια αλλά και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια έχουν την «τιμητική» τους.

Οι έμποροι προσδοκούν ότι ο φετινός πασχαλινός τζίρος θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο περσινό των 1,5 δισ. ευρώ και πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, η αγορά θα τονωθεί καθώς θα κατευθυνθεί σε αυτή, μέρος του Δώρου Πάσχα που έχουν λάβει εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ