ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Έρχονται τα «ΕΛΕΓΧΟΣLive» και «myhands» ενάντια στη φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: Έρχονται τα «ΕΛΕΓΧΟΣLive» και «myhands» ενάντια στη φοροδιαφυγή
ΙΝΤΙΜΕ

Οι επιτόπιοι έλεγχοι μέσω του ΕΛΕΓΧΟΣLive και του marketplace στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και συναλλαγών (myhands) είναι τρεις από τις προτεραιότητες που έχει θέσει για το 2023 η ΑΑΔΕ, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ήδη από την αρχή της χρονιάς, η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είχε παρουσιάσει τα εργαλεία τα οποία θα της επιτρέψουν να διαπιστώνει και να πιστοποιεί άμεσα τυχόν παραβάσεις, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των ελέγχων η ΑΑΔΕ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την «Appodixi» που μετατρέπει σε «εφοριακούς» τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Συνέχισε με την παρουσίαση του «Eispraxis», την αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής και πλέον τον Μάιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία και το νεότερο «υπερόπλο», «Elenxislive», το οποίο θα επιτρέπει στους αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέσω tablet.

ΕΛΕΓΧΟΣLive ή Elenxislive

Πρόκειται για ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο εργαλείο θα επιτρέπει στους αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέσω tablet, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνει και άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στους ελεγχόμενους, σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με γρήγορες διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners). Επίσης θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA και θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

Τα δέκα έργα - δράσεις της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής το 2023, σύμφωνα με το νέο ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο:

  1. Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ΕΛΕΓΧΟΣLive) – Πρόσβαση στο προφίλ φορολογούμενου, ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
  2. Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθώς (Δελτία αποστολής).
  3. Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (myhands).
  4. Προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα αρχεία του myData.
  5. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.
  6. Κεντρικοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη (ΚΕΒΕΙΣ).
  7. Μητρώο ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτωβ – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.
  8. Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
  9. Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  10. Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφόρμων διαδικτυακών αγορών (marketplace) Και ψηφιακών πλατφορμών διανομής έτοιμου φαγητού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ