ΧΡΗΜΑ

Φόρος εισοδήματος: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων

Φόρος εισοδήματος: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων
unsplash

Ένας μήνας και κάτι απομένει για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2023, από τους φορολογούμενους.

 

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες 65 ημέρες οι υπόχρεοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους για να αποφύγουν το «ραβασάκι» με το πρόστιμο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, μέχρι 19-4-2023 είχαν υποβληθεί 44.217 δηλώσει από φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή, ενώ οι ενήμεροι δικαιούχοι χωρίς χρέη, οι οποίοι δικαιούνται άμεση επιστροφή, ανέρχονται σε 33.998 και αποτελούν το 76,89% των οριστικοποιημένων δηλώσεων.

3+1 τρόποι πληρωμής

Οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022 με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

  • Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024.
  • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσπευση των επιστροφών

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ