ΧΡΗΜΑ

Έρχεται voucher 1.000 ευρώ για τοποθέτηση οπτικών ινών για «έξυπνα» σπίτια

Έρχεται voucher 1.000 ευρώ για τοποθέτηση οπτικών ινών για «έξυπνα» σπίτια
Unsplash

Επιδότηση ύψους έως και 1.000 ευρώ για να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε «έξυπνα» θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες το προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Smart Readiness, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου σε περίπου 120.000 κτήρια θα εγκατασταθούν οπτικές ίνες. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί:

  • την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτήριων, προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων,
  • την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου,
  • την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτηρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Επιλέξιμες δαπάνες

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος, οι κατηγορίες επιλέξιμων εργασιών αφορούν στα ακόλουθα:

  1. Κατασκευή κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών εντός κτηρίου που περιλαμβάνει την εγκατάσταση BEP (Building Entry Point), ενός FB (Floor Box) ανά όροφο και της κάθετης καλωδίωσης που συνδέει το BEP με τα FBs, καθώς και τις σωληνώσεις που συνδέουν το BEP με το σημείο αναμονής του παρόχου πρόσβασης στο όριο της ρυμοτομικής γραμμής ή πλησίον αυτού. Η κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών θα πρέπει να υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εργασιών.
  2. Διασύνδεση μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτηρίου (πλησίον του BEP).
  3. Διασύνδεση των μετρητών φυσικού αερίου.
  4. Διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης.
  5. Διασύνδεση του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα.

Προκειμένου ένα κτήριο να λάβει χρηματοδότηση, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά εργασίες που αντιστοιχούν στην κατασκευή καλωδίωσης οπτικών ινών και, επιπλέον, τουλάχιστον μία από τις υπόλοιπες εργασίες.

Οπτικές ίνες: Για ποια κτήρια ισχύει το μέτρο

Επιλέξιμα κτήρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτηριακή οπτική καλωδίωση. Από τη δράση εξαιρούνται όλα τα κτήρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι περιοχή παρέμβασης θεωρείται η περιοχή που περιλαμβάνει όλα τα κτήρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026 δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων που μπορεί να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ