ΧΡΗΜΑ

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% - Τι δείχνει για πιθανή παύση των αυξήσεων

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% - Τι δείχνει για πιθανή παύση των αυξήσεων
AP Photo/J. David Ake

Σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε την Τετάρτη (3/5) η Federal Reserve -επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών- παρά την πρόσφατη αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο εύρος του 5,00%-5,25%, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η σημερινή αύξηση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης "βλέπουν” άλλωστε μείωση επιτοκίων κατά περίπου 64 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, παρά την επιθετική ρητορική που συνεχίζει να ακολουθούν οι υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Η απόφαση αυτή καθ’ αυτή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στην αγορά, ωστόσο αυτό στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές είναι το χλιαρό σήμα που δόθηκε σήμερα για πιθανό κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ