ΧΡΗΜΑ

Ε9: Βήμα - βήμα η διαδικασία για την τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ

Ε9: Βήμα - βήμα η διαδικασία για την τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2023 έχουν για να τροποποιήσουν τις δηλώσεις Ε9 όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι, η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet, ξεκίνησε από το μεσημέρι της Κυριακής, 30 Απριλίου με τους ιδιοκτήτες πλέον να ενημερώνονται για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας θα εισφέρουν περί τα 2,23 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να εκπνέει στις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία από τις δέκα δόσεις, τον Φεβρουάριο του 2024.

Βήμα - Βήμα η τροποποιητική δήλωση

  • Επιλέγετε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κλπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Όταν ολοκληρωθούν οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Διευκρινίζεται πως κατά την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το πρώτο εκκαθαριστικό και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Αν από τις αλλαγές προκύπτει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου η οποία ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί ηλεκτρονικά από την αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ