ΧΡΗΜΑ

Εκλογικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν από 170 ευρώ έως και 780 ευρώ

Εκλογικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν από 170 ευρώ έως και 780 ευρώ
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IN TIME

Από 170 έως και 780 ευρώ κυμαίνεται φέτος το εκλογικό επίδομα που θα καταβληθεί σε δικαστές, εισαγγελείς και υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα απασχοληθούν στη διάρκεια των εκλογών της 21ης Μάη.

Συγκεκριμένα, το ύψος του εκλογικού επιδόματος για τους 350 υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι 170 ευρώ, εφάπαξ, για όλο το διάστημα που προσφέρουν έκτακτη εργασία, κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση 43448/2023 υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέπεται:

  • Καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στον Πρόεδρο και τους δύο Αρεοπαγίτες, οι οποίοι μετέχουν ως μέλη της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής, στο ποσό των 500 ευρώ έκαστος.
  • Καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, του Κράτους και του Εφετείου Αθηνών, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων

Ειδικότερα, για το Εφετείο Αθηνών εγκρίθηκε η καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης ως εξής:

α) Στον Γενικό Επόπτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, ποσό 780 ευρώ.

β) Σε δέκα (10) Προέδρους Εφετών (τακτικοί και αναπληρωματικοί), ποσό εξακοσίων εξήντα ευρώ 660 ευρώ.

γ) Σε σαράντα εννέα (49) Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών, ποσό 600 ευρώ.

δ) Σε τρεις (3) Εφέτες και Αντεισαγγελείς Εφετών, αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών, ποσό 600 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως εκλογική αποζημίωση, θα είναι απαλλαγμένο από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος.

Η πληρωμή του εκλογικού επιδόματος 2023, αναμένεται να γίνει λίγες μέρες μετά το πέρας των εκλογών 2023, ενώ θα υπάρξει και άλλο εκλογικό επίδομα σε περίπτωση που γίνει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Ειδικά εκλογικά συνεργεία

Όσον αφορά στη συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων που θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 το ΦΕΚ των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρει:

«Στα ανωτέρω ειδικά εκλογικά συνεργεία μετέχουν υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και όσοι υπηρετούν σε αυτό, της Ε.Υ.Δ.Ε ΥΠ.ΕΣ, καθώς και αποσπασμένοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών σε άλλες υπηρεσίες, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων και υπαλλήλων των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με την προπαρασκευή και διεξαγωγή των εκλογών, όπως αναλυτικά εξειδικεύονται στις επόμενες παραγράφους».

ΦΕΚ

Ωστόσο στα ειδικά εκλογικά συνεργεία δεν θα συμπεριληφθούν οι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών και μονάδων, που ευρίσκονται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, άδεια κύησης-λοχείας, άδεια άνευ αποδοχών, καθώς επίσης και οι υπάλληλοι που τελούν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, όπως και αυτοί για τους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης.

Όπως αναφέρεται οι εργαζόμενοι θα εργαστούν πέραν του κανονικού ωραρίου απασχόλησης των εργασίμων ημερών και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), όπως Σάββατο - Κυριακή, και τις νυχτερινές ώρες, με ειδική εκλογική αποζημίωση, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, κατά την προπαρασκευή, διεξαγωγή, συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 για την ανάδειξη των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως έκτακτο επίδομα αναμένεται να δοθεί και σε περίπου 70.000 αστυνομικούς ως εκλογική αποζημίωση, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου, που φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ