ΧΡΗΜΑ

Στουρνάρας: Αδιανόητο τα κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα

Στουρνάρας: Αδιανόητο τα κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Το εάν θα υπάρξει ακόμη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορώ να το πω, θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του.

Ο κ. Στουρνάρας επιπλέον κρούει για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Naftemporiki TV, ότι η αντιμετώπισή του θα αποτελέσει μία από τις βασικές προκλήσεις την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς και δημοσιονομική συγκράτηση.

Τονίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρός για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες που ακούγονται. «Θεωρώ αδιανόητο», λέει, «ότι οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα τα οποία διεκδικούν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο να είναι στην επόμενη κυβέρνηση θα κάνει κάτι διαφορετικό και θα διακυβεύσει την επενδυτική βαθμίδα. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι αυτός που είναι, είναι μικρός και κατά την άποψή μου, την ταπεινή, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας ή για να βοηθηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ακόμη ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ θα κλείσει με μία ή δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων και αναμένει αργή και σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ