ΧΡΗΜΑ

«Φοροσαφάρι» με 30.000 ελέγχους στα νησιά - Τα «όπλα» της ΑΑΔΕ

«Φοροσαφάρι» με 30.000 ελέγχους στα νησιά - Τα «όπλα» της ΑΑΔΕ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και λουκέτα έως 10 ημέρες κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που δεν «κόβουν» αποδείξεις, από την «απόβαση» της Εφορίας στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με σύμμαχο τα νέα ψηφιακά της «όπλα» η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ένα «φοροσαφάρι» με περισσότερους από 30.000 επιτόπιους ελέγχους σε τουριστικά χερσαίους και νησιωτικούς προορισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει από τις εκλογές, αλλά αντιθέτως «ανεβάζει ταχύτητες», ειδικά μέσα στην τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Τα «όπλα» της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύτητα θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Για τον λόγο αυτό η ΑΑΔΕ αξιοποιεί 5.000 laptop και tablet μαζί με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που μπαίνει σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου, το «ΕΛΕΓΧΟΣLive».

Συγκεκριμένα, με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
  • Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
  • Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Πρόστιμα και λουκέτα

Οι ποινές ξεκινούν από ένα μικρό πρόστιμο και κλιμακώνονται φτάνοντας μέχρι και το πολυήμερο λουκέτο, ενώ στις περιπτώσεις που ασκηθεί βία από τους επιχειρηματίες και ανθρώπους τις επιχείρησης και εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και τρία έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
  • Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος.

Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση όπου η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται για παράδειγμα για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ