ΧΡΗΜΑ

ΔΥΠΑ: Τα κριτήρια για το πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας

ΔΥΠΑ: Τα κριτήρια για το πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας
PIXABAY

Τη Δευτέρα (22/5) άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα (κλικ εδώ) για την υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 άνεργοι ηλικίας 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12.

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση και στη συνέχεια η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.

 • Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ:
Επιδότηση 1.000 νέων θέσεων εργασίας

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 17.200.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

Αναλυτικά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

 • Καθεστώς κρατικής ενίσχυσης

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της τον τελευταίο μήνα πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 ευρώ από το έτος 2014.

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι του καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης του ΓΑΚ, ανήκουν στις ακόλουθες δύο κατηγορίες:

Άτομα σε μειονεκτική θέση:

 • άνεργοι που κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονική αμειβόμενη απασχόληση ή
 • είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση ή
 • είναι άνω των 50 ετών

Άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση:

 • άνεργοι που κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονική αμειβόμενη απασχόληση ή άνεργοι που κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονική αμειβόμενη απασχόληση και ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες «άτομα σε μειονεκτική θέση»

Όσον αφορά στην διάρκεια προγράμματος

 • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.
 • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η διάρκεια της επιχορήγησης για την πρόσληψη ανέργων σε μειονεκτική θέση είναι 12 μήνες, ενώ για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Όσον αφορά στα ποσοστά της επιχορήγησης:

 • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 715,40 ευρώ μηνιαίως.
 • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 715 ευρώ μηνιαίως.
 • Η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ