ΧΡΗΜΑ

Ασφαλιστική Ικανότητα για νέους άνω των 18 ετών - Τι ισχύει

Ασφαλιστική Ικανότητα για νέους άνω των 18 ετών - Τι ισχύει
INTIME

Μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» (κλικ εδώ) μπορούν να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση οι γονείς τέκνων που συμπληρώνουν τα 18 έτη.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών (ροών), οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δύνανται να κάνουν χρήση της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους (κλικ εδώ).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • απόδοση ΑΦΜ και
  • Υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή Βεβαίωση Σπουδών.

Δείτε εδώ με ένα κλικ τον αναλυτικό οδηγό με τη διαδικασία βήμα - βήμα:

Ασφαλιστική Ικανότητα τέκνου

Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ειδική ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που προβλέπει την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ