ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χειρόγραφα η φορολογική δήλωση

ΑΑΔΕ: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χειρόγραφα η φορολογική δήλωση
EUROKINISSI

Μόνο δύο είναι οι περιπτώσεις που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί σε χειρόγραφη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κατ΄εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, χειρόγραφα πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Σημειώνεται από την υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται μόνο αυτές οι δύο συνθήκες και πως όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE, εναλλακτικά η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Κοινή δήλωση: Τι ισχύει στην περίπτωση που αποβιώσει ένας εκ των δύο συζύγων

Απάντηση στο ερώτημα «Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης» δίνει η ΑΑΔΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρεται, δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις.

  • Ο/η εν ζωή σύζυγος υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον/την αποβιώσαντα/σα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Για την ηλεκτρονική δήλωση του/της εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματοςγια το φορολογικό έτος χρήσης 2022, παρατάθηκε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 στις 15:00. Στην ίδια ημερομηνία εκπνέει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που πιθανόν να προκύψει.

Χωρίς επιπλέον φόρο οι 7 στις 10 δηλώσεις

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, από την ΑΑΔΕ, οι επτά τους δέκα φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωση δεν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, αφού τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται είτε είναι μηδενικά, είτε είναι πιστωτικά.

Το πλέον αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς, είναι η ταχύτητα επιστροφής χρημάτων σε αυτούς που τα δικαιούνται. Έτσι λοιπόν με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα, έχουν πιστωθεί χρήματα σε 219.208 φορολογούμενους, αφού το εκκαθαριστικό που εκδόθηκε ήταν πιστωτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ