ΧΡΗΜΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πού μπορούν να εξαργυρωθούν τα voucher

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πού μπορούν να εξαργυρωθούν τα voucher
Pixabay

Ολοκληρώθηκε το σταδιακό «άνοιγμα» της πλατφόρμας του Κοινωνικού Τουρισμού και πλέον όλοι οι δικαιούχοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την συμμετοχή στο πρόγραμμα που παρέχει 300.000 voucher για διακοπές σε όλη την Ελλάδα. 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet (κλικ εδώ).

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα, ενώ σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Σημειώνεται πως μαζί με τους δικαιούχους, αίτηση καλούνται να υποβάλουν και οι πάροχοι καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα.

  • Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια για τους παρόχους - Καταλύματα και ακτοπλοϊκές (κλικ εδώ)

Πότε και πού μπορούν να εξαργυρωθούν τα voucher

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα ξεκινάει ένα μήνα νωρίτερα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους από την 1η Ιουλίου 2023 και για τους επόμενους 12 μήνες έως το καλοκαίρι του 2024.

Παράλληλα, η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

  1. των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
  2. ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Αυξημένη επιδότηση

  • Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.
  • Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024).
  • Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Διευκρινίζεται πως εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Κοινωνικός τουρισμός 2022-2023

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ, οι κάτοχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2022-2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή
τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο
προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ