ΧΡΗΜΑ

Επενδύσεις: Πώς θα καταπολεμήσεις τους φόβους σου

Επενδύσεις: Πώς θα καταπολεμήσεις τους φόβους σου
EUROBANK

Επιλέγοντας ένα πλάνο που να μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες, ώστε να μην σου δημιουργεί άγχος. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να φοβούνται την προοπτική μίας επένδυσης, καθώς συχνά περιλαμβάνει τη δέσμευση ενός σημαντικού ποσού ως κεφαλαίου, ενώ, επιπρόσθετα, δεν είναι σίγουροι για τις επιλογές τους και την έκβασή τους. 

Ασφαλώς, πάντα θα υπάρχει ένας παράγοντας ρίσκου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διακυμάνσεις της αγοράς και τις συνθήκες που τις επηρεάζουν. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίζει κάποιον από το να επενδύσει.

Με τη σωστή προσέγγιση και την κατάλληλη ενημέρωση, οι φόβοι αυτοί μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και το ταξίδι στον κόσμο των επενδύσεων να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ας δούμε πώς μπορείς ως επενδυτής να κάνεις το επόμενο βήμα με έμφαση στις ανάγκες και το προσωπικό σου προφίλ.

Οι φόβοι σου και πώς θα τους αντιμετωπίσεις

Ο πιο κλασικός και μεγαλύτερος φόβος που μπορείς να έχεις ως επενδυτής είναι, φυσικά, αυτός της απώλειας των χρημάτων σου. Αν και κάθε επένδυση ενέχει κάποιο βαθμό κινδύνου, πολλά είναι εκείνα που παίζουν ρόλο και μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις με περισσότερο σίγουρα βήματα. Με την κατάλληλη έρευνα και επιλέγοντας επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με την ανοχή κινδύνου και τους
οικονομικούς σου στόχους, μπορείς να βελτιώσεις τις προοπτικές σου.

Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να πάρεις μία παρορμητική απόφαση που μπορεί να μην σε ωφελήσει από φόβο μην χάσεις μία ευκαιρία. Να θυμάσαι ότι η επένδυση είναι ένα ταξίδι που διαρκεί πολύ. Είναι καλύτερο να λαμβάνεις στρατηγικές αποφάσεις που βασίζονται σε προσεκτική ανάλυση και ενημέρωση, παρά να βιάζεσαι να προχωρήσεις σε μία επένδυση επειδή φοβάσαι μήπως χάσεις μία πιθανή ευκαιρία.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσεις κάθε φόβο σου είναι να αναπτύξεις ένα σταθερό επενδυτικό σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς σου στόχους, την ανοχή κινδύνου και τον χρονικό ορίζοντα. Μια αντίδραση σε πτώση της αγοράς είναι μια σπασμωδική κίνηση που πρέπει να αποφύγεις. Για να το επιτύχεις αυτό, θα πρέπει να σκέφτεσαι τον τελικό σου στόχο (τι
θέλεις να επιτύχεις και μέχρι πότε) και ότι οι μεταβολές στην αγορά θα είναι διαρκείς.

Κάτι ακόμη σημαντικό είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σχετικά με τις αγορές και τις επενδυτικές επιλογές. Όσο περισσότερο κατανοείς το επενδυτικό τοπίο, τόσο καλύτερα εξοπλισμένος θα είσαι για να λαμβάνεις τεκμηριωμένες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σου. Επειδή είναι δύσκολο να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις, μία κίνηση που σίγουρα θα σε βοηθήσει είναι η συνεργασία με έναν έμπειρο συνεργάτη.

Οι επιλογές σου στον τομέα των επενδύσεων

Υπάρχουν επιλογές που θα σου επιτρέψουν να μπεις στον κόσμο των επενδύσεων με μικρά βήματα. Είναι σημαντικό για παράδειγμα να γνωρίζεις ότι μπορείς να γίνεις επενδυτής χωρίς να πρέπει να δεσμεύσεις ένα μεγάλο κεφάλαιο από την αρχή.

  • Μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα Masterplan μπορείς να δημιουργήσεις το χαρτοφυλάκιό σου με περιοδική επένδυση σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια GF και (LF) που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Με αυτόν τον τρόπο, επενδύεις σταδιακά όποτε εσύ το επιθυμείς, επιτυγχάνοντας χρονική διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σου. Έτσι, εξομαλύνονται οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των αγορών και εσύ περιορίζεις το άγχος σου για το αν επενδύεις στη σωστή στιγμή.

Είναι πολύ απλό το να ξεκινήσεις μία τέτοια επένδυση. Κλείνοντας ραντεβού σε ένα κατάστημα, υποβάλλεις αίτηση για κάθε αμοιβαίο κεφαλαίο που επιλέγεις για επένδυση και με πάγια εντολή στον λογαριασμό σου ορίζεις το ποσό της επένδυσης και κάθε πότε θέλεις να καταβάλλεται. Απλά επιλέγεις το ποσό που επιθυμείς να χρεώνεται ο λογαριασμός σου και να επενδύεται μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα Masterplan, την περιοδικότητα της πάγιας εντολής (κάθε μήνα, κάθε δύο μήνες ή κάθε τρεις μήνες), την τακτική ημερομηνία επένδυσης μέσω της πάγιας εντολής, την ημερομηνία έναρξης της πάγιας εντολής και την ημερομηνία λήξης της.

Έτσι, επιτυγχάνεις συνεχή τροφοδότηση της επένδυσής σου με στόχο τη συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου μακροπρόθεσμα, γλιτώνοντας το άγχος του να επιλέγεις εσύ
κάθε φορά την κατάλληλη στιγμή τοποθέτησης και αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο.

Το Masterplan παρέχει μεγάλη ευελιξία ως προς το ποσό που επενδύεται σε τακτή βάση και τη συχνότητα καταβολής του, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές τιμές κτήσης των μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου που έχεις επιλέξει και εξομαλύνοντας έτσι τις διακυμάνσεις των αγορών. Μπορείς να συμμετέχεις επενδύοντας ακόμη και από 60€ τον μήνα.

Είναι κατανοητό, ότι αγοράζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περιορίζεται ο κίνδυνος της επένδυσης σε κάποιο υψηλό της αγοράς και συνεπώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των απωλειών σε μελλοντική διόρθωση. Στοχεύεται έτσι, μακροχρόνια, η συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου χωρίς ο επενδυτής να έχει
ουσιαστικά στερηθεί κάποια χρήματα σε καθημερινή βάση.

Ο επενδυτής που θέλεις να είσαι Εκτός από την εκπαίδευση του εαυτού σου, είναι επίσης σημαντικό να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες σου όσον αφορά κάθε επένδυση. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις ότι όλες θα είναι επιτυχημένες ή ότι θα επιτύχεις υψηλές αποδόσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Κάθε επένδυση απαιτεί υπομονή, πειθαρχία και
μακροπρόθεσμη προοπτική.

Εστιάζοντας στους στόχους σου, λαμβάνοντας ενημέρωση από τους κατάλληλους και με τη βοήθεια προγραμμάτων που ταιριάζουν στο δικό σου προφίλ, μπορείς να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με την πάροδο του χρόνου. Η επένδυση είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Είναι φυσιολογικό να βιώσεις κάποιο φόβο, άγχος ή αβεβαιότητα στην πορεία, αλλά παραμένοντας αφοσιωμένος στο σχέδιό σου και με εμπιστοσύνη στη διαδικασία και σε αυτούς που έχεις δίπλα σου, μπορείς να επιτύχεις ως επενδυτής.

Οι ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν μελλοντικές.