ΧΡΗΜΑ

Πόσο κοστίζει ένας μήνας ζωής στην Αθήνα - Τι καλύπτει ο κατώτατος μισθός

Πόσο κοστίζει ένας μήνας ζωής στην Αθήνα - Τι καλύπτει ο κατώτατος μισθός
ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Φτάνει ο κατώτατος μισθός για έναν μέσο Αθηναίο; Η σύντομη απάντηση είναι «όχι» ή ίσως «με το ζόρι».

Αν η συζήτηση γίνεται με όρους επιβίωσης, τότε ο πρόσφατα αυξημένος, κατώτατος μισθός των 780 ευρώ φτάνουν για να πληρωθούν οι βασικοί λογαριασμοί και να γεμίσει «συντηρητικά» το ψυγείο ενός μικρού νοικοκυριού. Αν η συζήτηση γίνεται με όρους διαβίωσης και «ευζωίας» τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και «με το ζόρι» βγαίνουν οι αριθμοί.

Για έναν κάτοικο της Αθήνας που μένει μόνος του σε μια μικρή γκαρσονιέρα, τα έξοδα για το ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο/ίντερνετ, τη θέρμανση, τη βενζίνη και το σουπερμάρκετ, ανέρχονται σε περίπου 700 – 750 ευρώ, αν δεν έχει αυτοκίνητο και περίπου 830 ευρώ αν πρέπει να καλύψει και βενζίνες για την μετακίνηση του.

  • Ενοίκιο: 350-400 ευρώ
  • Σούπερ μάρκετ: 200 ευρώ
  • Ρεύμα: 80 ευρώ
  • Νερό: 10 ευρώ
  • Τηλέφωνο / Ιντερνετ: 23 - 35 ευρώ
  • Έξοδα μετακίνησης:
    Α) ΜΜΜ: 30 ευρώ
    Β) Καύσιμα: 160 ευρώ

Βέβαια αυτό είναι το ελάχιστο. Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα είναι γνωστό πως έχουν ανέβει σημαντικά, οπότε ο λογαριασμός αυτός μπορεί εύκολα να φτάσει τα 1.000+ ευρώ.

Και αν προσθέσουμε έξοδα «ψυχαγωγίας», με έναν «οικονομικό» υπολογισμό, μια έξοδος την εβδομάδα θα προσθέσει περίπου 100 ευρώ στο σύνολο.

Ωστόσο, τι γίνεται αν μιλάμε για τους μηνιαίους λογαριασμούς μιας οικογένειας; Αυτόματα το σπίτι μεγαλώνει και μαζί του το ενοίκιο το οποίο μπορεί να φτάσει «εύκολα» τα 800 ευρώ για ένα διάρι - τριάρι διαμέρισμα.

Μαζί με το ακριβότερο σπίτι, στον τελικό λογαριασμό προστίθενται και νέα μηνιαία έξοδα, όπως παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και νερού και ενδεχομένως και ένα δεύτερο μέσο μετακίνησης.

Ενώ, ακόμα υψηλότερος είναι το τελικός μηνιαίως λογαριασμός αν σε αυτός προσθέσουμε κάποια δόση δανείου ή το «μερίδιο» των ετήσιων πάγιων εξόδων, όπως ασφάλειες υγείας/σπιτιού/αυτοκινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ιατρικά έξοδα, ρουχισμό, εκπαίδευση, μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ