ΧΡΗΜΑ

Πόσο ακριβότερα πληρώνουμε φέτος 5 δημοφιλή παγωτά

Πόσο ακριβότερα πληρώνουμε φέτος 5 δημοφιλή παγωτά
pixabay

«Αλμυρή» γεύση έχει το παγωτό για τους καταναλωτές, το φετινό καλοκαίρι, καθώς λόγω των ανατιμήσεων το πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με πέρσι.

Η άνοδος των τιμών πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζεται καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αποτελούν τους λόγους στους οποίους αποδίδονται οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και των περιπτέρων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο η συνολική κατηγορία «γλυκά- παγωτά» κατέγραψε αύξηση 10,3% σε ετήσια βάση ενώ και σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 δηλαδή, η κατηγορία των παγωτών παρουσίασε άνοδο κατά 5,3%.

Η σύγκριση των τιμών

Το CNN Greece επιχείρησε να αποτυπώσει τις αυξήσεις αυτές, συγκρίνοντας ενδεικτικά τις φετινές τιμές πέντε συσκευασμένων παγωτών διαφορετικών εταιρειών που πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τις αντίστοιχες περσινές. Σημειώνεται πως οι τιμές που αναφέρονται είναι οι αρχικές, χωρίς τις εκπτώσεις και τις προσφορές στις οποίες ανά διαστήματα προχωρούν τα σούπερ μάρκετ.

Στην πρώτη περίπτωση, συσκευασμένο παγωτό πωλούνταν στο ψυγείο μεγάλου σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο του 2022 στα 10,50 ευρώ. Τον φετινό Ιούνιο, στο ίδιο σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές το βρίσκουν στα 13,47 ευρώ. Δηλαδή 2,97 ευρώ ακριβότερο.

Συσκευασία που περιέχει παγωτά σε ξυλάκια πωλούνταν τον Ιούλιο του 2022 στα 7,27 ευρώ και σήμερα η αντίστοιχη συσκευασία στα ψυγεία του ίδιου σούπερ μάρκετ κοστίζει 8,67 ευρώ, 1,4 ευρώ ακριβότερα.

Σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, συσκευασμένο παγωτό έφτανε τα 8,49 ευρώ τον Ιούνιο του 2022 ενώ σήμερα, έναν χρόνο μετά, πωλείται στο ίδιο κατάστημα στα 10,62 ευρώ. Δηλαδή 2,13 ευρώ ακριβότερα.

Συσκευασία με μικρά παγωτά χωνάκια κόστιζε πέρσι τον Ιούνιο 6,8 ευρώ και το ίδιο σούπερ μάρκετ τη χρεώνει φέτος στα 8,50 ευρώ. Ακριβότερη κατά 1,7 ευρώ.

Τέλος, συσκευασία με οικογενειακό παγωτό η οποία τον Ιούνιο του 2022 είχε 11,18 ευρώ, σήμερα στην ίδια αλυσίδα κοστίζει 14,74 ευρώ. Δηλαδή 3,56 ευρώ ακριβότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ