ΧΡΗΜΑ

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων μέσα σε έναν μήνα

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων μέσα σε έναν μήνα
INTIME

Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα καταγράφηκαν τον Μάιο σε σύγκριση τον Απρίλιο κι ενώ οι τιμές βρίσκονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας να πιέζουν ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο δείχνουν άνοδο σε ετήσια βάση της τάξεως του 11,6% στην κατηγορία των τροφίμων. Ωστόσο και σε μηνιαία βάση (μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαΐου 2023) καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών 1,8%.

Ανάμεσα σε εκείνα που υπέστησαν νέες ανατιμήσεις μέσα σε έναν μήνα βρίσκονται και προϊόντα στα οποία ήδη τον προηγούμενο χρόνο και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, είχαν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές. Όπως για παράδειγμα το αλεύρι και τα δημητριακά καθώς και το ελαιόλαδο.

Αναλυτικά μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαΐου 2023, αύξηση 8% κατέγραψε το αλεύρι, και ακολούθησαν με 7,6% τα νωπά φρούτα. Κατά 5,4 % αυξήθηκε το ρύζι και κατά 5,3% τα παγωτά όπως επίσης και τα αναψυκτικά και κατά 5,1% οι σάλτσες και τα καρυκεύματα.

Αύξηση 4,4% κατέγραψε το ελαιόλαδο, 4,3% οι πατάτες και 4% τα αβγά.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν ουσιαστικά όσα επεσήμαιναν όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη των σούπερ μάρκετ, ότι δηλαδή οι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές συνεχίζουν να φτάνουν στις επιχειρήσεις με ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα, αν και μικρότερες σε ένταση συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.

Αποτυπώνουν ακόμη, τους πολύ αργούς ρυθμούς στην αποκλιμάκωση των τροφίμων, συγκριτικά μάλιστα με άλλες κατηγορίες κι ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός υποχωρεί. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως συγκριτικά καλύτερη εικόνα στο «ράφι» αναμένεται να δουν οι καταναλωτές το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επισημαίνοντας πάντως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι τιμές να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ