ΧΡΗΜΑ

Εν αναμονή των νέων τιμών ρεύματος – Τι αλλάζει τον Ιούλιο

Εν αναμονή των νέων τιμών ρεύματος – Τι αλλάζει τον Ιούλιο
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η αύξηση της κατανάλωσης που συνηθίζεται να καταγράφεται τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με την τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά το τελευταίο δεκαήμερο, ενδέχεται να ανεβάσουν οριακά τις τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας αργά το βράδυ της Τρίτης 20/6. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πτωτικό σερί των προηγούμενων μηνών δεν θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, αν και στην πλειοψηφία τους οι πάροχοι εκτιμάται πως θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές του Ιουνίου, ενδέχεται ορισμένες εταιρείες να ανακοινώσουν μικρές αυξήσεις.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως βασικός «οδηγός» της νέας κατεύθυνσης των τιμών είναι τα σενάρια για την εξέλιξη του χονδρεμπορικού κόστους του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, καθώς παρά την πτώση που καταγράφηκε σήμερα 19/6, το προηγούμενο δεκαήμερο σημειώθηκε άνοδος και η αγορά κρατά επιφυλακτική στάση, ειδικά μετά το άλμα κατά 30% της προηγούμενης Πέμπτης 16 Ιουνίου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιούλιος αποτελεί τον καλοκαιρινό μήνα που παραδοσιακά καταγράφεται σημαντική άνοδος στην κατανάλωση λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούνιο, το εύρος των τελικών χρεώσεων είναι από 0,0840 ευρώ/kWh μέχρι και 0,19 ευρώ/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών με έκπτωση συνέπειας, ενώ οι περισσότεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στην περιοχή των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Πώς υπολογίζονται οι επιδοτήσεις:

«Μαξιλαράκι» για τις τσέπες των οικιακών καταναλωτών είναι οι κρατικές επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια,οι οποίες αφορούν σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και συνυπολογίζονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο, όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι ίδιες με τον Ιούνιο και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh και αφορά στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Η ΕΕ ζητά την απόσυρση των επιδοτήσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες - μέλη να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε απόσυρση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ενέργειας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι πιθανή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Κίνα σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ο επόμενος χειμώνας να είναι βαρύτερος από τον περυσινό μπορεί να οδηγήσουν σε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και κατ' επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενόψει της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στην αγορά ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προχωρά στην προετοιμασία του νέου πλαισίου που θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις καταναλωτών - προμηθευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ