ΧΡΗΜΑ

ΔΥΠΑ: Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και αμειβόμενη πρακτική

ΔΥΠΑ: Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και αμειβόμενη πρακτική
Υποβολή αιτήσεων PIXABAY

Αιτήσεις συμμετοχής για την εισαγωγή στα 30 ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το έτος κατάρτισης 2023-2024, μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, στην πλατφόρμα για τις 39 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, την αίτηση τους μπορούν να καταθέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, αποκλειστικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXIS (κλικ εδώ), αρκεί να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού), όλων των ηλικιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική προκήρυξη προβλέπει την εισαγωγή συνολικά 4.290 σπουδαστών και σπουδαστριών στα ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), σε 143 Τμήματα Ειδικοτήτων για το Α' Χειμερινό Εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2023-2024.

Δικαίωμα εγγραφής στο Α' εξάμηνο των ΙΕΚ έχουν οι απόφοιτοι της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι των ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Η διαδρομή για την υποβολή των αιτήσεων είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ της ΔΥΠΑ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

  • τον τίτλο σπουδών και
  • το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,

ενώ όλα τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται (upload) στην αίτηση σε μορφή PDF.

Σημειώνεται πως κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά: έως τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε έως δύο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

Προσοχή: Για να είναι έγκυρη η Αίτηση Υποψηφίου/ας, όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να επισυναφθούν (ανέβασμα δικαιολογητικών “upload”) στην ηλεκτρονική αίτηση σε μορφή pdf.

  • Δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά με ένα κλικ εδώ:
Εισαγωγή σπουδαστών στα ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Τα 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η φοίτηση είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα (2 χρόνια) θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Τα 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5.

*Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 στις 23:59.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ