ΧΡΗΜΑ

Μειώνεται το «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μειώνεται το «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέα δεδομένα θα φέρει για τους συνταξιούχους που εργάζονται, το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που «ακούγονταν» προεκλογικά, η νέα κυβέρνηση προχωράει με τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης.

Σημειώνεται πως στόχος είναι να μειωθεί το «πέναλτι» που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε περίπτωση που εργαζτούν ακόμα και μία ημέρα τον μήνα, το οποίο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 30% της σύνταξης του.

Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα πληρώνει «πέναλτι» ανάλογο με το χρονικό διάστημα με το οποίο απασχολείται.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν πως το ισχύον πλαίσιο ενθαρρύνει τη «μαύρη» εργασία και έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα αν και σαφώς είναι ένα βελτιωμένο «μοντέλο» σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι το 2019, όπου το «ψαλίδι» ανερχόταν σε ποσοστό 60% επί της σύνταξης.

Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν δηλώσουν ότι εργάζονται

Οι παλαιοί συνταξιούχοι καλούνται να δηλώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εάν παράλληλα εργάζονται και για διευκόλυνσή τους υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Όσοι δεν προσέλθουν έγκαιρα για τη δήλωση τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις, ενώ σημειώνεται πως όσοι έχουν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.

O ΕΦΚΑ έχει ήδη εναρμονίσει το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών συνταξιούχων και των νέων συνταξιούχων (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) που παράλληλα εργάζονται. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016.

Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% και στους παλαιούς συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Μάλιστα δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ