ΧΡΗΜΑ

Λιανεμπόριο: Στη «μάχη» των προσφορών πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων

Λιανεμπόριο: Στη «μάχη» των προσφορών πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων
INTIME

Ο χρόνος για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου μετρά αντίστροφα, ωστόσο ήδη αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τις προσφορές στα προϊόντα τους προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και αρκετά φυσικά καταστήματα από το περασμένο Σάββατο μπήκαν στη «μάχη» των προσφορών καθώς ο στόχος των εμπόρων και σε αυτή την εκπτωτική περίοδο είναι να ρευστοποιήσουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους.

Με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να συνεχίζει να «πιέζεται» από τις πληθωριστικές πιέσεις, κατά κύριο λόγο στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά, οι καταναλωτές αναζητούν - όπως φαίνεται και από τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια του τελευταίου 1,5 περίπου χρόνου- τις περιόδους των προσφορών και των εκπτώσεων για να κάνουν τις αγορές που άφηναν στην άκρη τους υπόλοιπους μήνες.

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι» οι έμποροι

Οι έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των φετινών θερινών εκπτώσεων, όπως επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και Β' Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Θοδωρής Καπράλος.

«Είναι μία σημαντική περίοδος τόσο για εμάς όσο κι για τους καταναλωτές που σε αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο κ. Καπράλος προσθέτοντας ότι οι έμποροι από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε σοβαρές εκπτώσεις και καλές προσφορές στο διάστημα των θερινών εκπτώσεων.

Εξάλλου τα εμπορικά καταστήματα στην πλειονότητα τους προέρχονται από ένα τρίμηνο (Απρίλιος- Μάιος -Ιούνιος) κατά το οποίο η εμπορική κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική για τον κλάδο. «Ο Ιούνιος μόνο ήταν σχετικά καλύτερος, αλλά όχι όσο θα θέλαμε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ο οποίος αναμένει να «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο του 2023 κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,5% ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023 αύξηση 9,8%. Αντίθετα ο όγκος πωλήσεων τον Απρίλιου του2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι παρουσίασε μείωση 5,2% ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, αύξηση 9,%.

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Καρανίκα, είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη στην οποία συμμετείχαν και οι Υφυπουργοί κ. Χάρης Θεοχάρης και κ. Θανάσης Πετραλιάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρανίκας οι κεντρικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εναρμονίζονται με τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς η εύρωστη ελληνική οικονομία αποτελεί και για τις επιχειρήσεις ισχυρό ανάχωμα σε περιόδους έντονων παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων.

Υπογράμμισε επίσης πως η υπαγωγή του πλήρους ελέγχου όλων των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών καθιστά τον ρόλο του καθοριστικό για τη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών που θα στηρίζουν τον εμπορικό κόσμο και το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της διπλής πρόκληση της δεκαετίας, που είναι ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να εξαντλήσει η κυβέρνηση όλες τις δυνατότητες για αναπροσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το διαφαινόμενο σοβαρό ενδεχόμενο διατήρησης του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και των υψηλών επιτοκίων, εστίασαν στην ανάγκη να συνεχισθεί η πολιτική λήψης στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενώ τόνισαν την πάγια και ισχυρή στήριξη τους στην πρόθεση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιοποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ