ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Αυτές είναι οι τελικές χρεώσεις για τα τιμολόγια του Ιουλίου

Ρεύμα: Αυτές είναι οι τελικές χρεώσεις για τα τιμολόγια του Ιουλίου
Μετρητής του ηλεκτρικού ρεύματος eurokinissi

«Πράσινο φως» στα μέτρα στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για τον Ιούλιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμορφώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αξία ενίσχυση τους ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες στα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Ιούλιο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον, για τους αγρότες η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα προδιέγραψε ο κ. Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής το «τέλος» των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πως είναι «κοντά». Το νέο ΥΠΕΝ φαίνεται πως συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των έκτακτων ενισχύσεων. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα δοθούν τελικά επιδοτήσεις για την κατανάλωση ρεύματος κατά τον μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ένας «νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και μάλιστα «σε σύντομο χρονικό διάστημα» όπως σημείωσε.

Οι τιμές ανά πάροχο

ΔΕΗ: 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες

Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει στα 11,4 λεπτά.

Protergia: 0,11115 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 0,1265) στο πρόγραμμα Οικιακό Value

Ήρων: 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) στο πρόγραμμα PROTECT 4 Home

Elpedison: 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,4) στο πρόγραμμα Economy

NRG: 13,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,2) στο πρόγραμμα on time

Watt&Volt: 11,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,65) στο πρόγραμμα Value

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) στο πρόγραμμα MAXI Free

Volterra: 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,98) στο πρόγραμμα

Zenith: 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,9) στο πρόγραμμα Home Now

Volton: 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,63) στο πρόγραμμα Home

ΔΗΜΟΦΙΛΗ