ΧΡΗΜΑ

Αλλάζει η ασφάλιση αγροτών με φωτοβολταϊκά - Τα νέα δεδομένα

Αλλάζει η ασφάλιση αγροτών με φωτοβολταϊκά - Τα νέα δεδομένα
Pixabay

Νέες ρυθμίσεις για την ασφάλιση των αγροτών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα προβλέπει η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ και αλλάζει τα δεδομένα, καθώς αυξάνει τα περιθώρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από 500 kW θα ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ - π. ΟΓΑ. Πρόκειται για μια σημαντική αύθηση στα περιθώρια ισχύος, σε σχέση με τα «φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100 kW», όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αναλυτικότερα:

Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων υπάγονται όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια ΚΜ (500 ΚΜ) εφόσον:

  • είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε) ή
  • είναι φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών.

Να σημειωθεί ότι οι κοινοποιούμενες ρυθμίσεις έχουν εφαρμογή από 01.01.2023 και εκτός από τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις που ασφαλίζονται στον π. ΟΓΑ, εξακολουθούν να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ όλα τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιριών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη ΔΣ ανώνυμης εταιρίας με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 20 kw.

Δείτε εδώ την Εγκύκλιο με ένα κλικ:

Φωτοβολταϊκά - Αγρότες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ