ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά kWh οι τιμές τον Σεπτέμβριο - Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά πάροχο

Ρεύμα: Μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά kWh οι τιμές τον Σεπτέμβριο - Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά πάροχο
UNSPLASH

Ήπια αυξημένες είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, αν και η τελική χρέωση που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το ύψος της κρατικής επιδότησης Σεπτεμβρίου, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Την αρχή έκανε όπως κάθε μήνα η ΔΕΗ, η οποία διατήρησε σταθερά τα τιμολόγιά της, στα 15,5 λεπτά του ευρώ, για τις πρώτες κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, την ώρα που στην πλειονότητα τους οι πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ανέβασαν τις τιμές της κιλοβατώρας μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, οι χρεώσεις του Αυγούστου ήταν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα μία «ψύχραιμη» αντίδραση απο πλευράς καταναλωτών.

Σημειώνεται πως η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές επιβαρύνσεις των οικιακών καταναλωτών θα οριστικοποιηθούν μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, σχετικά με το αν θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού του επόμενου μήνα και σε ποιο ύψος θα κινείται αυτή.

Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων:

ΔΕΗ: Χρέωση 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh

Volterra: Χρέωση 13,98 λεπτά τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

Ήρων: Χρέωση 11,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1125 ευρώ/kWh) στο πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS HOME, με ενσωματωμένη την έκπτωση 10%.

Volton: Χρέωση 0,0945 ευρώ ανά κιλοβατώρα (9,45 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control.

Protergia: Χρέωση 9,46 λεπτά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ κατά 6% στο πρόγραμμα Value Plus.

Watt+Volt: Χρέωση 18,28 λεπτά στο πρόγραμμα Reward, ενώ διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.

Elpedison: Χρέωση 15,77 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα Συνέπεια Day, συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης.

NRG: Χρέωση 15,99 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα OnTime.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 12,4 λεπτά ανά KWh στο πρόγραμμα Μaxi Free+.

Zenith: Χρέωση 18,4 λεπτά ανά kWhστο βασικό της πρόγραμμα Power Home Basic.

Υψηλότερα πάγια

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ΡΑΕ, από την 1 Μαΐου 2023 θεσπίστηκε αυξημένο πάγιο το οποίο εξαρτάται από την ισχύ του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι)

Συγκεκριμένα:

  • Για μονοφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 8 KVa (η μονάδα μέτρησης της ισχύος), το πάγιο από τα 4,41 ευρώ αυξάνεται στα 37,6 ευρώ τον χρόνο
  • Για τριφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 25 KVa (η μονάδα μέτρησης της ισχύος) το πάγιο από τα 13,78 ευρώ αυξάνεται στα 117,5 ευρώ τον χρόνο

Στα ποσά συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 6%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ