ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δύο μέρες προθεσμία για την υποβολή τους - Έρχονται πρόστιμα

Φορολογικές δηλώσεις: Δύο μέρες προθεσμία για την υποβολή τους - Έρχονται πρόστιμα
ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ/ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η Αυγούστου,διαφορετικά, όσο χάσουν την προθεμία και υποβάλλουν δήλωση μετά την 31 Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, με προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογισθεί.

Ωστόσο, σημειώνεται πως παράταση των προθεσμιών των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές αποφάσισαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες απο 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή: Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ