ΧΡΗΜΑ

Κρατική Αρωγή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές - Μέτρα στήριξης και προθεσμίες

Κρατική Αρωγή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές - Μέτρα στήριξης και προθεσμίες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων περιλαμβάνει επιδοτήσεις, παρατάσεις και αναστολές, με επίκεντρο την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο παροχής κρατικής αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία είναι ήδη «ανοιχτή» για τους δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά την υποβολή της αίτησης τους ή να αναζητήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (νομικό πλαίσιο, μέτρα στήριξης, προθεσμίες κ.λπ.) κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία (14/9) έχουν οριστικοποιηθεί συνολικά 6.764 αιτήσεις, από τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου, ενώ σε 3.513 ανέρχονται οι προσωρινές αιτήσεις, μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, σε 753 ανέρχονται οριστικοποιημένες αιτήσεις από τους πυρόπληκτους του φετινού καλοκαιριού, με 236 αιτήσεις να βρίσκονται σε καθεστώς «προσωρινής υποβολής».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 25/9 μπορούν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους οι πληγέντες από τις πυρκαγιές Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και στις 9/10 εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους για τους πλημμυροπαθείς Σεπτεμβρίου 2023.

Διευκρινίζεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία βήμα - βήμα

Στην εισαγωγική σελίδα, επιλέγετε αν θέλετε να κάνετε αίτηση ως ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρησης, καθώς και να κάνετε αποδοχή της αίτησης που έχει υποβληθεί για εσάς σε περίπτωση που είστε ενοικιαστής.

Επιλέγοντας «Είσοδος» στο πεδίο «Υποβολή Αίτησης», εμφανίζονται τα στοιχεία Μητρώου σας καθώς και τα στοιχεία των Αιτήσεων που έχετε πραγματοποιήσει (Είδος, Αρ. Πρωτ, Ημ/νία Υποβολής, Κατάσταση).

Επιλέγοντας «Προβολή Αίτησης», έχετε την εικόνα της αντίστοιχης Αίτησης. Από το κουμπί «Επιλογές», μπορείτε να περιηγηθείτε στο ιστορικό των Αιτήσεών σας καθώς και προβείτε σε εκτύπωσή τους.

Παρακάτω, ανάλογα με το Είδος Αρωγής, εμφανίζονται μέχρι 5 καρτέλες. Επιλέγοντας την πρώτη, «Στεγαστική συνδρομή», βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων (ΑΤΑΚ, Διεύθυνση, Κατηγορία, Εμπράγματο δικαίωμα, Ποσοστό συνιδιοκτησίας) και καλείστε να συμπληρώσετε την Έκταση Βλάβης και το Είδος Χρήσης (πχ. ιδιοκτησία, μίσθωση).

Με βάση αυτά, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούστε, βάσει των σχετικών Αποφάσεων. Επιπλέον, ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δηλώνετε, προκύπτει αυτόματα και η τυχόν απαλλαγή για τα ακίνητα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ.

Στη δεύτερη καρτέλα «Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ», συμπληρώνετε την έκταση της βλάβης για τα λοιπά ακίνητα σας (βάσει του Ε9) και τα οποία δεν εμφανίστηκαν στην καρτέλα «Στεγαστική Συνδρομή», Η πλατφόρμα σας ενημερώνει αυτόματα αν δικαιούστε ή όχι απαλλαγή και γι’ αυτά.

Στην τρίτη καρτέλα «Αποζημίωση οικοσκευής», βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα ποσά που δικαιούστε, για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιείτε, με βάση την έκταση της βλάβης που δηλώσατε στην καρτέλα «Στεγαστική συνδρομή».

Για τα ακίνητα που εκμισθώνετε, επιλέγετε τη δήλωση μίσθωσης που έχετε υποβάλει γι’ αυτά στο myAADE (κλικ εδώ). Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει γι’ αυτόν αίτηση - δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα Αρωγή της ΑΑΔΕ, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Στην τέταρτη Καρτέλα, «Ενίσχυση επιχείρησης», επιλέγετε το είδος της επιχείρησης, και ανάλογα εμφανίζεται ο κατάλογος για τη δήλωση της έκτασης των ζημιών.

Στην τελευταία καρτέλα, «Υποβολή Αίτησης» βλέπετε συγκεντρωτικά την εικόνα των αιτημάτων σας, το συνολικό ποσό πρώτης Αρωγής που δικαιούστε, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά αποζημίωσης οικοσκευής τυχόν μισθωτών σας.

Υποβάλλοντας την Αίτηση, παράγεται ψηφιακό αρχείο με QR code, το οποίο επιτρέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της Αίτησης, την αποθήκευση και εκτύπωσή της.

Πριν την οριστική υποβολή της Αίτησής σημειώστε ότι:

• Σε κάθε Καρτέλα, πριν προχωρήσετε στην υποβολή, διαβάστε προσεχτικά τις Οδηγίες συμπλήρωσης. Επίσης, αν το κρίνετε αναγκαίο, για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις Αποφάσεις οι οποίες αφορούν την Αίτησή σας.

• Για την επιτυχή υποβολή της Αίτησής σας, είναι απαραίτητο σε κάθε μία από τις Καρτέλες, να επιλεγούν τα πεδία της Υπεύθυνης Δήλωσης και της Συναίνεσης.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

1. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής συμψηφίζεται με το τελικό καλυπτόμενο δικαιούμενο ποσό της προκαταβολής ή της επιχορήγησης του ν.4797/2021, κατά περίπτωση, όπως αυτό θα καθοριστεί μετά την υποβολή σχετικού φακέλου, την εκτίμηση των ζημιών και τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

2. Σε περίπτωση που το τελικό καλυπτόμενο ποσό της επιχορήγησης του ν.4797/2021 είναι μικρότερο από το ποσό που χορηγήθηκε ως πρώτη αρωγή τότε το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

3. Σε περίπτωση:

• ψευδούς δήλωσης

• που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της ΠΝΠ και των σχετικών ΚΥΑ Ψηφιακή Πλατφόρμα Αρωγή

• που δεν υποβληθεί αίτηση και φάκελος για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ή για επιχορήγηση για αποκατάσταση ζημιών, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή

• που ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος δωρεάν κρατικής αρωγής στεγαστικής συνδρομής ή επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών ή αποζημίωσης οικοσκευής, μετά την εξέταση του φακέλου και τον έλεγχο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και κανονιστικές πράξεις, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

4. Εφόσον ο αιτών είναι επιχείρηση, το προς επιστροφή υπερβάλλον ή συνολικό ποσό χορηγηθείσας ενίσχυσης, επιστρέφεται εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5. Για το σκοπό του συμψηφισμού και του ελέγχου η ΑΑΔΕ διαβιβάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Υπουργείων και Περιφερειών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ