ΧΡΗΜΑ

«Τρομάζει» το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του

«Τρομάζει» το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του
INTIME

Την ίδια στιγμή που το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται, με τη βενζίνη να έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ πανελλαδικά και το πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά το 1,80 ευρώ, η ανησυχία για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει «πρεμιέρα» στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης, μεγαλώνει.

«Υποθετικά και με βάση τις σημερινές τιμές, εάν ξεκινούσε αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή θα διαμορφωνόταν περί τα 1,55 ευρώ το λίτρο» σημείωνε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. Εξηγούσε μάλιστα ότι αντίστοιχη εικόνα στην αγορά των καυσίμων αντιμετωπίζαμε και πέρσι την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η κρατική επιδότηση στην αντλία που εφαρμόστηκε πέρσι αλλά και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν κατά την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι εταιρείες καυσίμων, βοήθησαν ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Τη φετινή χρόνια δεν υπάρχει η κρατική επιδότηση στην αντλία, την ίδια στιγμή που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τα περιθώρια όποιων ενισχύσεων έχουν στενέψει ενώ έως τώρα αποτελεί ερωτηματικό το τι θα πράξουν από την πλευρά τους οι εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, στις διεθνείς τιμές των καυσίμων δεν φαίνονται, προς το παρόν τουλάχιστον, σημάδια αποκλιμάκωσης. Το ράλι ανόδου που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι και διατηρείται και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Εφόσον η τρέχουσα διεθνής κατάσταση διατηρηθεί και την ίδια στιγμή η ζήτηση παραμένει αυξημένη, η ανοδική πορεία των τιμών δεν αναμένεται να σταματήσει, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Για τη στήριξη των νοικοκυριών και τη θέρμανση τους το χειμώνα από πλευράς κυβέρνησης προβλέπεται το επίδομα θέρμανσης το οποίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να καταβληθεί με το περσινό μοντέλο και με κάποιες διαχειριστικού τύπου αλλαγές. Σημειώνεται ότι πέρσι, στους δικαιούχους με βάση τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά τους κριτήρια, το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ