ΧΡΗΜΑ

Νέο «επίδομα» για πλημμυροπαθείς - Πώς θα κάνετε την αίτηση

Νέο «επίδομα» για πλημμυροπαθείς - Πώς θα κάνετε την αίτηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανοιχτή είναι από σήμερα 4/10 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, από τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας «Daniel», για την κάλυψη εξόδων έκτακτου ελέγχου των εσωτερικών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία και για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Elias».

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5753/Β/2.10.2023, προβλέπει πως με την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών καλύπτεται το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, που αφορά στην έκδοση υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη, για τα κτίσματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες και βρίσκονται σε περιοχές της επικράτειας, οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δικαιούχοι κάλυψης εξόδων της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.) είναι όλοι όσοι ήταν νόμιμα συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως την 4η Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων η παροχή διεκόπη μεταξύ 4 και 11 Σεπτεμβρίου και παραμένει σε διακοπή μέχρι την υποβολή της αίτησης ή έχει συνδεθεί στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την 4η.9.2023 μέχρι και το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, κατόπιν σχετικής έκδοσης νέας Υ.Δ.Ε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εξόδων έκδοσης Υ.Δ.Ε. είναι:

το κτίσμα, στο οποίο διενεργείται ο έκτακτος έλεγχος, να βρίσκεται σε περιοχές της επικράτειας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), έχοντας πληγεί από τη θεομηνία με την ονομασία «Daniel».

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.deddie.gr από την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023.

Εκεί μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους «Δημιουργία νέου αιτήματος».

Σημειώνεται πως η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο ΦΕΚ 5753/Β/2.10.2023.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως για τα αιτήματα που απαιτείται ο Αριθμός Παροχής θα πρέπει να είστε ο συμβεβλημένος χρήστης της παροχής, διαφορετικά το αίτημα θα απορρίπτεται, εκτός αν αφορά αίτημα για χορήγηση ηχογραφημένων κλήσεων.

  • Η πρωτότυπη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) αποστέλλεται ταχυδρομικά στην αρμόδια μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 800 400 4000/ 11500/ 2111900500.
  • Στην περίπτωση που η ΥΔΕ φέρει ψηφιακή υπογραφή τόσο από τον ηλεκτρολόγο όσο και από τον χρήστη της ηλεκτρικής εγκατάστασης και, εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία, ψηφιακή θεώρηση από το οικείο επαγγελματικό σωματείο του ηλεκτρολόγου, δεν απαιτείται η ταχυδρομική αποστολή της.
  • Αν ο χρήστης της ηλεκτρικής εγκατάστασης δεν έχει συνυπογράψει ψηφιακά την ως άνω ΥΔΕ, έχει τη δυνατότητα να επισυνάψει Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι: «ενημερώθηκα από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη …….. για την υποχρέωση τακτικού επανελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης με αρ. παροχής …., έχω παραλάβει αντίγραφο της ΥΔΕ και των συνοδευτικών της εγγράφων που συντάχθηκαν την …… , και συμφωνώ να υποβληθούν για λογαριασμό μου στην αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ», οπότε και πάλι η ταχυδρομική αποστολή της ΥΔΕ παρέλκει. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μόνο η ταχυδρομική αποστολή της Υπεύθυνης Δήλωσης, εκτός και αν και αυτή είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη, οπότε αρκεί η επισύναψή της.

Εναλλακτικά, η υποβολή του αιτήματος και των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ με φυσική παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ