ΧΡΗΜΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης «φωτιά» για εκατομμύρια νοικοκυριά - Πού θα φτάσει η τιμή

Πετρέλαιο θέρμανσης «φωτιά» για εκατομμύρια νοικοκυριά - Πού θα φτάσει η τιμή
Eurokinissi

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς τις τελευταίες μέρες δημιουργεί μεν ελπίδες ότι η αποκλιμάκωση θα «φτάσει» και στην αγορά ενόψει της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 13 Οκτωβρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η επιβάρυνση που θα δεχτούν τα νοικοκυριά , τα οποία θα γεμίσουν τις δεξαμενές τους για τον χειμώνα, θα είναι μικρή.  

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, έως τώρα η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου ήταν εμφανής στην αγορά μόνο όσον αφορά στην τιμή της βενζίνης. «Η απλή αμόλυβδη αναμένεται μεσοσταθμικά στο σύνολο της χώρας να κυμανθεί την προσεχή Δευτέρα στα 1,91- 1,92 ευρώ το λίτρο. Θα μιλάμε δηλαδή για μείωση περί των 12 λεπτών μέσα σε ένα δεκαήμερο» επισημαίνει.

Αντίθετα στην τιμή του diesel κίνησης δεν έχουν φανεί έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κιούση αναμένεται πιθανόν να συμβεί από τη Δεύτερα.

Κοντά στο 1,50 ευρώ το λίτρο η «πρεμιέρα»

Έτσι, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση – λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη το γεγονός ότι τα δεδομένα στις διεθνείς αγορά αλλάζουν ραγδαία- ο κ. Κιούσης εκτιμά ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, θα γίνει με τιμές ακόμη και κάτω από 1,50 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερα δηλαδή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που γίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αντίστοιχα το πετρέλαιο όδευε προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι πέρσι, την ίδια περίοδο, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «πρεμιέρα» με τιμές κοντά στα 1,37-1,41 ευρώ το λίτρο, καθώς αφενός η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε επιδότηση 25 λεπτών στην αντλία, αφετέρου τα διυλιστήρια σε έκπτωση 7,5 λεπτών. Ως εκ τούτου, παρά την αρχική υψηλή τιμή του καυσίμου και πέρσι, στον καταναλωτή που προμηθεύονταν πετρέλαιο για τη θέρμανση του χειμώνα, έφτανε σε χαμηλότερη τιμή.

Τη φετινή χρόνια δεν αναμένεται επιδότηση στην αντλία από πλευράς κυβέρνησης ενώ έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια κίνηση από πλευράς των εταιρειών. Το μόνο διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μέτρο «ανακούφισης» για τα νοικοκυριά είναι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το ύψος του διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ όσον αφορά στους δικαιούχους, το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμείνει στα 16.000 ευρώ και για το ζευγάρι στα 24.000 ευρώ. Για οικογένειες με παιδιά η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται, από 3.000 στα 5.000 ευρώ. Τέλος μπαίνει όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ τον χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ