ΧΡΗΜΑ

Ακρίβεια: Τα τρόφιμα που οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Ακρίβεια: Τα τρόφιμα που οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων
Eurokinissi

Λαχανικά, έλαια, φρούτα, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και και χυμοί αποτελούν τις κατηγορίες των τροφίμων που αναδεικνύονται «πρωταθλητές των ανατιμήσεων σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνολικά η κατηγορία των τροφίμων «έτρεξε» με 9,4% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,6%.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης τους εμφανίζεται χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Όλες τις κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενώ κάποιες εξ αυτών «συνεχίζουν» με διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται τα λαχανικά εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 17,7% ενώ ακολουθούν έλαια και λίπη με 16,1%, την ίδια στιγμή που διάχυτη είναι η ανησυχία και για νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα στην τιμή του ελαιολάδου. Τα φρούτα εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 13,9% όπως επίσης και η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων». Ακολουθούν: Λοιπά τρόφιμα με 9,1%, κρέατα με 8,4% Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 8,2%, Γαλακτοκομικά και αυγά με 6,7% και καφές-κακάο-τσάι με 6%.

-.jpg
ΕΛΣΤΑΤ

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα η αύξηση που κατέγραψαν τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά με 10,2% σε διάστημα ενός μηνός, από τον Αύγουστο του 2023, δηλαδή, στον Σεπτέμβριο του 2023.

Κατά 6,7% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι τιμές στο ελαιόλαδο, κατά 6% σε άλλα βρώσιμα έλαια και κατά 5,2% τα δημητριακά για πρωινό.

Μείωση μέσα σε έναν μήνα, από την άλλη πλευρά, καταγράφεται στα κατεψυγμένα λαχανικά κατά -3,8%, επίσης κατά -2,2% στα γαλακτοκομικά και αυγά – μία κατηγορία τροφίμων που είχε υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις τον προηγούμενο χρόνο- καθώς και κατά -1,7% σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά και κατά -1% σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά.

--2.jpg
ΕΛΣΤΑΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ