ΧΡΗΜΑ

Ένας τενεκές ελαιόλαδο από 170 έως 200 ευρώ - Στα ύψη οι τιμές

Ένας τενεκές ελαιόλαδο από 170 έως 200 ευρώ - Στα ύψη οι τιμές
AP Photo/Petros Giannakouris

Με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, πουλήθηκε το «πρώτο λάδι» νέας σοδειάς στην Ηλεία φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο, ενώ εκτιμάται πως η τιμή του τενεκέ θα ξεπεράσει τα 170 ευρώ και ενδέχεται να φτάσει έως και τα 200 ευρώ. 

Αυτή είναι η πρώτη «γεύση» για την πορεία στην τιμή του ελαιόλαδου φέτος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου Κώστα Παπαδόπουλο, καθώς η χαμηλή παραγωγή για εφέτος, οδηγεί το κόστος στα ύψη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνα Χιλετζάκης, ο παραδοσιακός τενεκές λάδι πωλείται φέτος από 170 έως και 200 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον Alpha, η κλιματική αλλαγή παίζει τον πρώτο ρόλο στην αφορία στα ελληνικά εδάφη.

«Τα δέντρα τα έκαψε ο υπερβολικός καύσωνας και η λασποβροχή. Η χώρα μας φέτος θα αναγκαστεί να αγοράσει ελαιόλαδο για να καλύψει τις ανάγκες της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως το χύμα ελαιόλαδο αναμένεται να κινηθεί σχεδόν στην τιμή των επωνύμων, καθώς το περυσινό πωλείται απευθείας από τους παραγωγούς από 9,40 ευρώ έως 10,60 ευρώ το λίτρο, ήτοι 160 ευρώ με 180 ευρώ ο τενεκές (από 60€ – 80€ τα προηγούμενα χρόνια), με τους καταναλωτές να επιμένουν για «πάρτι» αισχοκέρδειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ