ΧΡΗΜΑ

Αppodixi: «Μπόνους» έως και 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Αppodixi: «Μπόνους» έως και 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής
ΑΑΔΕ

Έως και τα 3.000 ευρώ μπορεί να φτάσει το «μπόνους» για τους πολίτες που θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Αppodixi». 

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα και app καταγγελιών της ΑΑΔΕ που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αν και η πλατφόρμα appodixi λειτουργεί από τους πρώτους μήνες του 2023 και έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία των οποίων (55%) είναι ανώνυμες.

Μάλιστα, όπως έγινε σαφές στην σημερινή παρουσίαση, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για το οικονομικό όφελος θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα ποσά «ανταμοιβής»

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ανώτατο όριο της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως το «πλαφόν» θα έφτανε τα 2.000 ευρώ. Όσον αφορά στο ελάχιστο ποσό, αυτό εκτιμάται πως θα υπολογίζεται με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται πως για να καταβληθεί η ανταμοιβή θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή.

Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή

Η εφαρμογή που παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, είναι διαθέσιμη στο Google Play και το Apple Store και σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύντομα θα έχει και τη δική της online πλατφόρμα.

Σημειώνεται πως η νέα έκδοση διαθέτει βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και παρέχει διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και ελέγχονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες:

  • Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.
  • Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiple check box).
  • Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.
  • Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.

«Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε»

Υπενθυμίζεται πως με την συγκεκριμένη εφαρμογή της ΑΑΔΕ ο καταναλωτής μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και να ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ