ΧΡΗΜΑ

Πορτοκαλάδα από... χρυσάφι – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα πορτοκάλια

Πορτοκαλάδα από... χρυσάφι – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα πορτοκάλια
pixabay

Μετά το ελαιόλαδο και την έκρηξη ανόδου των τιμών διεθνώς, το πορτοκάλι, οι τιμές του οποίου κινούνται σε ιστορικά υψηλά, είναι το προϊόν που φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί το επόμενο διάστημα στο μέτωπο της ακρίβειας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της Bespoke SGA Holdings AE, ο οποίος δραστηριοποιείται και στους χυμούς, με την «Ελληνικοί Χυμοί». Ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις. Όπως εξήγησε, «ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας του κόσμου, η Νότια Αμερική, έχει "καεί''. Οι τιμές στη Βραζιλία από 2,5 ευρώ, έχουν πάει σε 6,5 ευρώ. Και πάλι όμως το πρόβλημα δεν είναι η τιμή, αλλά ότι οι προμηθευτές δεν έχουν εμπόρευμα».

Τι συμβαίνει σε Βραζιλία και Ισπανία

Την εικόνα που επικρατεί στις χώρες οι οποίες αποτελούν τις μεγάλες παραγωγούς – εξαγωγείς και προμηθεύουν την παγκόσμια αγορά σε χυμό πορτοκαλιού περιγράφει στο CNN Greece ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Όπως εξηγεί, στη Βραζιλία που αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα - παραγωγό σε πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται για χυμό, η παραγωγή ήταν φέτος σημαντικά μειωμένη λόγω των ζημιών που προκάλεσε βακτήριο στις καλλιέργειες της. Η μείωση των εξαγωγών από την πλευρά της Βραζιλίας, η οποία τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά επιφέρει εκτόξευση των τιμών διεθνώς τους τελευταίους μήνες. Στην Ευρώπη την ίδια στιγμή, η ξηρασία στην Ισπανία, που αποτελεί επίσης χώρα-προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς, έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10%.

H εικόνα στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην ελληνική παραγωγή ο κ. Πολυχρονάκης εξηγεί ότι η συγκομιδή των πορτοκαλιών έχει ξεκινήσει αλλά σε πρώιμο στάδιο. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε οψίμιση της παραγωγής περίπου 15 ημερών, καθώς το πορτοκάλι χρειάζεται χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι τιμές στις οποίες φεύγουν από τον παραγωγό – η πρώτη ύλη που αγοράζει η βιομηχανία για την παρασκευή χυμών – είναι αυξημένες κατά περίπου 40-50% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Πολυχρονάκης εκτιμά ότι από άποψη παραγωγής, έχουμε μία κανονική χρονιά ενώ από τις ποσότητες που παράγονται πρώτα καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και στη συνέχεια θα διοχετευθούν οι ποσότητες στο εξωτερικό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για την παρασκευή των χυμών που πωλούνται στην αγορά χρησιμοποιείται χυμός τόσο από ελληνικά πορτοκάλια που είναι περισσότερο όξινα όσο και από της Βραζιλίας που είναι πιο γλυκά ώστε επιτευχθεί η τελική γεύση που γνωρίζουν οι καταναλωτές, όπως εξηγεί.

Για το επόμενο διάστημα οι τιμές στα πορτοκάλια, όπως εκτιμά ο κ. Πολυχρονάκης, αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ίσως με μια μικρή διόρθωση σε σύγκριση με τις σημερινές.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο του 2023, η κατηγορία «μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων» εμφανίζει αύξηση σε ετήσια βάση της τάξεως του 14,3% ενώ συνολικά η κατηγορία των φρούτων, άνοδο 20,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ