ΧΡΗΜΑ

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η λειτουργία τoυ υποκαταστήματος Θήβας

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η λειτουργία τoυ υποκαταστήματος Θήβας
INTIME

Ξεκινάει την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, η λειτουργία τoυ Υποκαταστήματος Θήβας με έδρα την Θήβα (ΦΕΚ 6355/Β/06-11-2023), του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Υποκατάστημα Θήβας, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Θήβας και του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Θεσπιών, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΔΑΦΝΗΣ, ΚΛΕΙΔΙΟΥ, ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, ΠΥΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΩΝ, ΣΤΕΦΑΝΗΣ, ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΡΜΑΤΟΣ, ΑΣΩΠΙΑΣ, ΕΛΕΩΝΟΣ, ΘΗΒΑΙΩΝ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΛΕΥΚΤΡΩΝ, ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ (Τ.ΑΝΘΗΔΩΝΑΣ), ΛΟΥΤΟΥΦΙΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΙΩΝ, ΤΑΝΑΓΡΑΣ, ΥΠΑΤΟΥ, ΑΣΚΡΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΑΣ), ΒΑΓΙΩΝ, ΘΕΣΠΙΩΝ, ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ της Π.Ε. Βοιωτίας.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 60 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωράμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Με την έναρξη της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται ψηφιακά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

  • Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση θα μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.
  • Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ κτηματολογικό διάγραμμα) θα πραγματοποιούνται και θα παραλαμβάνεται μόνο ψηφιακά (7/24).
  • Το πρωτόκολλο θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.
  • Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
  • Οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
  • Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ