ΧΡΗΜΑ

Το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τις αποδοχές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τις αποδοχές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Eurokinissi

Από 1η Ιανουαρίου η παρακράτηση του 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων καταργείται και πλέον θα υπάρχει ένας πόρος 10% μη ανταποδοτικός υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης.

Πρόκειται για ένα «δικαιότερο» σύστημα που εκτιμάται πως θα ενισχύσει την αγορά εργασίας και να βάλει «φρένο» στη μαύρη απασχόληση ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου «αν αυτή τη στιγμή ήταν ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία επιπρόσθετη παρακράτηση στη σύνταξη ή τα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση του συνταξιούχου.

Όμως, αυτή τη στιγμή τα μισά χρήματα που δίνονται για συντάξεις προέρχονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Το σύστημα που υπήρχε πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό, καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος δίνει ήδη απαλλαγή στους συνταξιούχους του αγροτικού τομέα που μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν να εργάζονται και σε άλλες μικρές κατηγορίες, όπως τους ψυχικώς πάσχοντες, καθώς και στους πολύτεκνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ