ΧΡΗΜΑ

Attica Bank: Κέρδη προ φόρων 17 εκ. ευρώ στο 9μηνο

Attica Bank: Κέρδη προ φόρων 17 εκ. ευρώ στο 9μηνο
Η κυρία Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank.

Την ανάκαμψη της Attica Bank επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου 2023, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για την Τράπεζα σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τις εντατικές προσπάθειες της Διοίκησης για την εξυγίανση και την επαναφορά της σε λειτουργική κερδοφορία μετά από χρόνια.

Η Attica Bank παρουσίασε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη, ύψους €11,5 εκ. στο εννεάμηνο 2023 έναντι ζημίας ύψους €34,3 εκ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο, κυρίως λόγω της αύξησης του επιτοκιακού εσόδου και της μείωσης της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της Τράπεζας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό των €17 εκ. έναντι ζημιών ύψους €32,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Τράπεζα παρουσίασε στο εννεάμηνο διπλασιασμό των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων του Ομίλου σε ετήσια βάση, ύψους €64,6 εκ. έναντι €32,1 εκ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες κατά 71%, καθώς και η αύξηση στα λοιπά έσοδα και στα έσοδα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 51,8 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 77,6% έναντι του 2022, συνεχίζοντας τη θετική τάση των προηγούμενων τριμήνων εντός του 2023, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς και από τη σημαντική αύξηση στους όγκους δανείων κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου.

Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του επιτοκιακού εσόδου από δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών κατά 54%, συνέπεια των αυξήσεων των επιτοκίων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στα έσοδα τόκων από πιστωτικά ιδρύματα, η οποία προέρχεται από τη χρησιμοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε καταθέσεις προθεσμίας διατραπεζικής κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Η αύξηση αντισταθμίστηκε από το σημαντικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της Τράπεζας σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο του 2022, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής των προϊόντων καταθέσεων στα νέα επιτόκια της αγοράς.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αύξηση κατά 29,2% έναντι της συγκριτικής περιόδου του 2022, ως αποτέλεσμα της αύξησης ύψους 30% έναντι της συγκριτικής περιόδου του 2022, που παρουσίασε για ένα ακόμη τρίμηνο η Τράπεζα στις προμήθειες χορήγησης εγγυητικών επιστολών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του εσόδου προμηθειών από συναλλαγές με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και μέσω αποδοχής συναλλαγών στα τερματικά της Τράπεζας, λόγω της αλλαγής παρόχου εκκαθάρισης συναλλαγών.

Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 19% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ενεργειών της διοίκησης για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, καθώς και των συνεχών ενεργειών επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων με τους προμηθευτές της Τράπεζας.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε €1,51 δισ. στο εννεάμηνο 2023, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται σε €381 εκ. Η πιστωτική επέκταση της Τράπεζας επιταχύνθηκε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας τον Απρίλιο του 2023, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €293 εκατ. για το χρονικό διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2023, εκ των οποίων τα €281 εκατ. αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και τα €12 εκ. τη λιανική τραπεζική. Αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο 2023, οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €190 εκατ. (έναντι €121 εκ. και €70 εκ. κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους αντίστοιχα). Ήδη η Τράπεζα κατά το εννεάμηνο του 2023 σημειώνει πιστωτική επέκταση 165 εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της Τράπεζας.

Παράλληλα, η Τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει και τη ρευστότητά της, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων να ανέρχονται περίπου σε €3 δισ. Συνολικά, η σταθερή δομή των καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 66% των συνολικών καταθέσεων. Ως αποτέλεσμα, κατά την 30.09.2023, ο δείκτης δανείων (μετά από προβλέψεις) προς τις καταθέσεις του Ομίλου ανήλθε σε 45,0%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 289,3%, ποσοστό υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

Βασικός στόχος της Attica Bank παραμένει η εκκαθάριση του ενεργητικού της από τα Mη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και η μείωση του σχετικού δείκτη. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors, L.P. για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I, ενίσχυσε τόσο τα κεφάλαια όσο και τη ρευστότητα της Τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir I, ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε περαιτέρω στο 60,3%, επωφελούμενος παράλληλα από την αύξηση και του ενήμερου χαρτοφυλακίου της Τράπεζας κατά 6%. Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Τράπεζα προχώρησε στην επαναγορά του συνόλου των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega τον Οκτώβριο του 2023, με στόχο τη βέλτιστη διαχείρισή τους μέσω των εργαλείων που θα έχει στη διάθεσή της.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού δήλωσε: «Η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η αφοσίωση στην εξυγίανση και ανασύνταξη της Attica Bank μας έχει επιτρέψει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να παρουσιάσουμε απτά αποτελέσματα όχι μόνο βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών μας, αλλά και ανάπτυξης της Τράπεζας με μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της δυναμική. Έχοντας ακόμη πολλά να κάνουμε και κυρίως, να εμπεδώσουν οι πελάτες μας την αλλαγή που συντελείται και την βεβαιότητα ότι στην Attica Bank θα βρουν την καλύτερη λύση για τις ανάγκες τους, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και εγρήγορση για τις μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον και τους κινδύνους που αναπτύσσονται. Πέντε μήνες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, διαθέτουμε επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια, τα οποία διοχετεύουμε στην αγορά για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με αποτέλεσμα η Τράπεζα έχει θετική πιστωτική επέκταση ήδη στο εννεάμηνο κατά ποσοστό 13,1%, που προέρχεται κυρίως από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βλέπουμε τα οργανικά μεγέθη μας να βελτιώνονται συνεχώς, καταγράφουμε πιστωτική επέκταση σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και θεωρούμε επιτεύξιμο ακόμη πιο γρήγορα τον στόχο της επιστροφής της Τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ