ΧΡΗΜΑ

Πιο «αλμυρά» κατά 15% φέτος μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Πιο «αλμυρά» κατά 15% φέτος μελομακάρονα και κουραμπιέδες
INTIME

Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών αλλά και το ενεργειακό κόστος έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τα οποία ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος, οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες διαμορφώνονται φέτος κατά μέσο όρο από 13 έως 16 ευρώ, ακριβότερες έως και κατά 15% σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα. Οι καταναλωτές πάντως βρίσκουν στην αγορά, σε ορισμένες περιπτώσεις και πολύ υψηλότερες τιμές.

Η νέα άνοδος των τιμών τη φετινή χρονιά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ακριβές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι ζαχαροπλάστες για την παρασκευή των χριστουγεννιάτικων γλυκών όπως, το λάδι, η ζάχαρη, το βούτυρο και το αλεύρι. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή για όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση, Την ίδια στιγμή και τα κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι αυξημένο κατά περίπου 50% σύμφωνα με τον κ. Γλύκο.

Καθώς απέχουμε περισσότερο από έναν μήνα έως τα Χριστούγεννα, προς το παρόν οι καταναλωτές προχωρούν σε πολύ περιορισμένες αγορές. «Κυρίως αγοράζουν για να δοκιμάσουν και να κάνουν έρευνα αγοράς ενόψει των γιορτών» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύονται δυσβάσταχτα για αρκετές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Γλύκος, περίπου 70-80 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ