ΧΡΗΜΑ

Servicers: Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για όσους δεν δημιουργήσουν εφαρμογή ενημέρωσης

Servicers: Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για όσους δεν δημιουργήσουν εφαρμογή ενημέρωσης
Shutterstock Stock Photos

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους servicers, σύμφωνα με το οποίο θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών.

Ειδικότερα, εισάγεται σειρά συγκεκριμένων υποχρεώσεων προς τους servicers για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με βάση τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167 αλλά και πέρα από αυτές. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις και το επιτόκιο της ρύθμισης, μεταξύ άλλων.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών).

Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» φέρνει τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με εγγυήσεις έως 2 δισ. ευρώ, μια σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και νέα δεδομένα για τους servicers.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

Τέλος, απλοποιούνται και οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα και επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ