ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Προσοχή στο μήνυμα για τα τέλη κυκλοφορίας - Διέρρευσαν στοιχεία

ΑΑΔΕ: Προσοχή στο μήνυμα για τα τέλη κυκλοφορίας - Διέρρευσαν στοιχεία
PIXABAY

Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών διέρρευσαν σε mail της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας, με την Αρχή να προτρέπει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να διαγράψουν το σχετικό μήνυμα. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της ενημέρωσε τους πολίτες πως στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας του 2018 σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα που εστάλησαν περιλάμβαναν, λόγω τεχνικής αστοχίας, ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικούς πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών.

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στους παραλήπτες των επίμαχων μηνυμάτων έχουν ήδη αποσταλεί από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ e-mail, με το οποίο τους ζητείται να διαγράψουν άμεσα και οριστικά από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα.

Δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται
κωδικοί πρόσβασης - password, ούτε στοιχεία οφειλών για τους
άλλους οφειλέτες, που συμπεριλήφθηκαν στα μηνύματα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος
διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Παρόλα αυτά, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους, για να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

Προληπτικά συστήνεται η αλλαγή των προσωπικών δεδομένων και η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απολογήθηκε για το
περιστατικό και την αναστάτωση που προκάλεσε στους παραλήπτες των εν λόγω
μηνυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ