ΧΡΗΜΑ

«Καίνε» οι τιμές στα τρόφιμα - Πιο ακριβό το γιορτινό τραπέζι

«Καίνε» οι τιμές στα τρόφιμα - Πιο ακριβό το γιορτινό τραπέζι
pixabay

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να κοστίσει ακριβότερα φέτος στους καταναλωτές καθώς οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στο «κόκκινο». Την ίδια στιγμή από την προσεχή εβδομάδα τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες, Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ η κατηγορία των τροφίμων εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. «Πρωταθλητής» των αυξήσεων ήταν το λάδι με άνοδο 31,4% και ακολούθησαν «μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων» με 13,3%, τα φρούτα με 12% και τα λαχανικά με 10,8%. Κατά 9,5% αυξήθηκαν τα ψάρια και κατά 8,1% τα κρέατα.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουν για το φετινό γιορτινό τους τραπέζι. Ακριβότερα κατά περίπου 15% θα πληρώσουν και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες εφόσον επιλέξουν να τα αγοράσουν, αφού οι αυξημένες πρώτες ύλες έχουν οδηγήσει και τους επαγγελματίες στα ζαχαροπλαστεία σε αυξήσεις.

Σε ό,τι αφορά το κρέας που προμηθεύονται από τα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι τιμές, ενόψει Χριστουγέννων, σε γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι τα οποία συνήθως «πρωταγωνιστούν» στα τραπέζια των γιορτών, αναμένεται να διαμορφωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης στο CNN Greece, με βάση τα δεδομένα έως τώρα, η τιμή της γαλοπούλας θα είναι αντίστοιχη με την περσινή ενώ οι τιμές στο χοιρινό παραμένουν σταθερές το τελευταίο 8μηνο.

«Το μοσχάρι είναι αυξημένο κατά 5%, ωστόσο πρόθεση των επαγγελματιών είναι να απορροφήσουν την αύξηση και να μη φανεί στον καταναλωτή η διαφορά» σημειώνει. Από την άλλη πλευρά οι τιμές σε αρνί και κατσίκι εμφανίζονται αυξημένες από τους κτηνοτρόφους κατά 10%. Ωστόσο το γεγονός ότι τα δύο αυτά προϊόντα έχουν ενταχθεί φέτος στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» που θα εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ, φαίνεται πως θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην αγορά. Μένει να φανεί η τελική διαμόρφωση των τιμών καθώς και οι ποσότητες των παραγγελιών που θα κάνουν τελικά οι επαγγελματίες κρεοπώλες στα καταστήματα τους.

Έρχεται στις 13 Δεκεμβρίου το «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου. Αποτελεί ουσιαστικά ένα διευρυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού» καθώς προστίθενται 6 νέες κατηγορίες τροφίμων τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» περιλαμβάνει από την κατηγορία των κρεάτων τη γαλοπούλα, το αρνί και το κατσίκι, καθώς το χοιρινό και το κοτόπουλο βρίσκονται ήδη στο μόνιμο «Καλάθι του νοικοκυριού». Επίσης από χριστουγεννιάτικα εδέσματα, «μπαίνουν» το τσουρέκι και η βασιλόπιτα καθώς επίσης και η σοκολάτα.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι καταναλωτές να προμηθευτούν τα απαραίτητα, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, προϊόντα σε προσιτές τιμές με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα να δηλώνει πως «παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας: όλα τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα με τις καλύτερες δυνατές τιμές για το γιορτινό τραπέζι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ