ΧΡΗΜΑ

Ακίνητα, ελεύθεροι επαγγελματίες και υψηλές δαπάνες στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ

Ακίνητα, ελεύθεροι επαγγελματίες και υψηλές δαπάνες στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ
EUROKINISSI

Περισσότερους από 72.000 φορολογικούς ελέγχους προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ μέσα στο 2024, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις αγορές ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις υψηλές δαπάνες, αλλά και τις φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργου Πιτσιλή, οι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών και ΔΥΟ καλούνται να διενεργήσουν 72.885 - στοχευμένους - φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στη φοροδιαφυγή.

  • Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ:
ΦΕΚ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ, ψηλά στην σχετική ατζέντα βρίσκονται οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του επόμενου έτους, με πρώτες στον κατάλογο του ελεγκτικού μηχανισμού αυτών που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο εισπρακτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, προτεραιότητα δίνεται στις αγορές ακινήτων με μετρητά, με στόχο να διερευνηθεί εάν τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές.

Ενώ στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται και οι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες, μάλιστα, μέσα στον πρώτο μήνα του έτους περίπου 20.000 επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ, με φόντο τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι προγραμματισμένοι έλεγχοι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του, ο Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για να διενεργηθούν:

1. 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2. 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.

3. 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή βρίσκονται ψηλά στη λίστα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί , από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις του 2018 για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

4. 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

5. 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ