ΧΡΗΜΑ

POS σε ταξί, λαϊκές και περίπτερα από την 1η Μαρτίου, αλλιώς έρχεται πρόστιμο 1.500 ευρώ

POS σε ταξί, λαϊκές και περίπτερα από την 1η Μαρτίου, αλλιώς έρχεται πρόστιμο 1.500 ευρώ
EUROKIΝΙSSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Καθημερινότητα θα είναι πλέον η υποχρεωτικότητα των POS καθώς η χρήση τους επεκτείνεται σε 35 κλάδους λιανικής πώλησης, με πρωταγωνιστές τα ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Πρόκειται για κλάδους που έχουν εκφράσει αντιδράσεις για την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν POS από την 1η Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, το πρόστιμο αυτό μπορεί να αποτραπεί εφόσον οι επαγγελματίες έχουν παραγγείλει το τερματικό μέχρι την 31η Ιανουαρίου και βρίσκονται σε φάση αναμονής.

«Αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο πολίτης θέλει να έχει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θέλει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές και νομίζω ότι το θέλει και ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Ένας περιπτεράς για παράδειγμα, είναι καλύτερο στις τρεις η ώρα τη νύχτα να μην έχει ένα σωρό χρήματα στο περίπτερο του», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμπαλο, το μικτό περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων είναι στο 3,5%, ενώ κάποια τερματικά χρεώνουν με προμήθειες ένα ποσοστό γύρω στο 1 με 1,5%. Βάσει έρευνας, οι περιπτερούχων έχουν κάνει μια ειδική συμφωνία με μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχουν εξασφαλίσει προμήθεια 0,6% επί της συναλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ