ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: «Βροχή» καταγγελιών για την φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: «Βροχή» καταγγελιών για την φοροδιαφυγή
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / IN TIME

Περισσότερες από 2.075 καταγγελίες έχουν υποβληθεί από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα από τους φορολογούμενους στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «Καταγγελίες Πολιτών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης κατατέθηκαν 394 επώνυμες καταγγελίες και 1.681 ανώνυμες, οι οποίες αφορούν σε:

  • 1.807 φορολογικές παραβάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών
  • 72 τελωνειακές παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει επιχειρήσεις
  • 196 θέματα ακεραιότητας των ελεγκτών

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το 2024 αναμένεται να διενεργηθούν συνολικά 72.885 έλεγχοι.

Συγκεκριμένα:

  • Θα διενεργηθούν 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70%- δηλαδή 19.250- θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% αυτών των ελέγχων- δηλαδή 14.437- θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Στόχος είναι να πέσει το βάρος των ελέγχων στις πιο "φρέσκες” υποθέσεις, όπου όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία, οι δείκτες αποτελεσματικότητας είναι υψηλότεροι
  • Θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής.
  • Θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ