ΧΡΗΜΑ

Προς αναζήτηση λύσης για τα τεκμήρια διαβίωσης - «Ψαλίδι» 30% από το 2025

Προς αναζήτηση λύσης για τα τεκμήρια διαβίωσης - «Ψαλίδι» 30% από το 2025
Pixabay

Λύση στο ζήτημα των τεκμηρίων διαβίωσης επιθυμεί να βρει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναμένει να λάβει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων, τον Απρίλιο.

Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν ένα «εργαλείο» που βοηθούν στην κάλυψη της αδυναμίας του φορολογικού συστήματος για την σύλληψη της φοροδιαφυγής, ωστόσο οι στρεβλώσεις που υπάρχουν «παγιδεύουν» χιλιάδες φορολογούμενους σε μια άδικη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως συνολικά 547.827 μισθωτοί με εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για εισοδήματα ύψους 2,84 δισ. ευρώ, λόγω των τεκμηρίων.

Παράλληλα, 465.238 συνταξιούχοι με εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ φορολογήθηκαν για εισοδήματα ύψους 2,29 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας σημαντικά αυξημένους φόρους.

Αντίστοιχα, για αυξημένα εισοδήματα φορολογήθηκαν 377.292 εισοδηματίες και 91.045 αγρότες.

«Ψαλίδι» 30% από το 2025

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το επιτελείο εξετάζει την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων από μηδενική βάση, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των δαπανών και με μια μεσοσταθμική μείωση κατά 30% από την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, εξετάζονται τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήθηκε ήδη μια εξαμελής ειδική επιτροπή υπό τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Μαίρη Ψύλλα, έργο της οποίας θα είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και την διατύπωση απόψεων και προτάσεων σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης των τεκμηρίων και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, και μέχρι του τέλος του 2024, τα τεκμήρια διαβίωσης εφαρμόζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Κατοικίες

Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της, με επιβάρυνση που ξεκινά από 40 ευρώ/τμ και φτάνει έως τα 400 ευρώ/τμ.

Το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%.

  • Αυτοκίνητα

Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.

Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά, ενώ για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

  • Σκάφη αναψυχής

Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

  • Πισίνες

Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

  • Δίδακτρα

Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

  • Βοηθητικό προσωπικό

Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

  • Κόστος διαβίωσης

Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ