ΧΡΗΜΑ

Πλήρης αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια για αγρότες στις πληγείσες περιοχές

Πλήρης αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια για αγρότες στις πληγείσες περιοχές
EUROKINISSI

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναστολή είσπραξης ρεύματος των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Η τροποπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφηση στην ολομέλεια της Βουλής την προχεσή Τετάρτη. 

Για τα έτη 2024-2025 αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών των πληγένων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Από 1/1/2026 οι οφειλές αυτές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η Δεκεμβρίου 2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες. Το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.

Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι αγρότες που κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτου ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, Οργανισμοί Άρδευσης και Οργανισμοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύονται το πεδίο εφαρμογής, οι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών, όπως και η τυχών χορήγηση έκπτωσης ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ