ΧΡΗΜΑ

Ανακαινίζω - Ενοικιάζω: Επιδότηση έως και 40% για να «ανοίξουν» περίπου 12.500 κλειστά ακίνητα

Ανακαινίζω - Ενοικιάζω: Επιδότηση έως και 40% για να «ανοίξουν» περίπου 12.500 κλειστά ακίνητα
UNSPLASH

Περίπου 12.500 κλειστά ακίνητα θα «ανοίξουν» με στήριξη από το πρόγραμμα  «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου το αργότερο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφίας Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργό, η «υπουργική απόφαση με την πρόσκληση» είναι έτοιμη και το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθεί ένα τεχνικό ζήτημα διαλειτουργικότητας.

Πώς θα πάρετε την επιδότηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων οι ιδιοκτήτες των «κλειστών» ακινήτων μπορούν να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις και να διαθέσουν την κατοικία προς ενοικίαση για τα επόμενα τρία χρόνια, αφού πρώτα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

  • Σημειώνεται πως ως «κλειστές» κατοικίες ορίζονται όσες δηλώθηκαν «κενές κατοικίες» στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά, ενώ η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο δικαιούχος μπορεί να κάνει μια ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος καλύψει τις 4.000 ευρώ.

  • Τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Προαπαιτούμενο είναι οι εργασίες και τα υλικά να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, για να αποφευχθούν περιστατικά φοροδιαφυγής.

  • Στην περίπτωση που κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις, δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου.

Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον τακτικό του προϋπολογισμό και στόχο την άμεση εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος.

Προκαταβολή υπό προϋποθέσεις

Προκαταβολή θα μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ωστόσο η προκαταβολή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου της επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο.

Στόχος της εν λόγω προσθήκης είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η βέλτιστη δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ