ΧΡΗΜΑ

Βραχυχρόνια μίσθωση: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις Ιανουαρίου

Βραχυχρόνια μίσθωση: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις Ιανουαρίου
Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Την υποχρέωση να καταχωρίσουν υποχρεωτικά στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης κάθε μισθωτή, έχουν όσοι μισθώνουν το ακίνητο τους μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Στη συνέχεια, οι διαχειριστές οφείλουν να οριστικοποιήσουν το Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, το οποίο αναρτά ακίνητα στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού ορίζεται ως «Διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης» και υποχρεούται σε εγγραφή εκάστου εκμισθούμενου ακινήτου στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Με την εγγραφή κάθε εκμισθούμενου ακινήτου στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής, λαμβάνει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), ανά ακίνητο, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στην σχετική ιστοσελίδα.

Από την ειδική υπηρεσία της ΑΑΔΕ (κλικ εδώ) οι υπόχρεοι μπορούν να καταχωρήσουν το εκμισθούμενο ακίνητο τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς επίσης και να υποβάλουν τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Οι προθεσμίες «κλειδί»

  • Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».
  • Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» δύνανται να τροποποιούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πριν την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.
  • Το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» οριστικοποιείται το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ