ΧΡΗΜΑ

Στεγαστικά δάνεια: «Κερδίζουν» οι συνεπείς δανειολήπτες

Στεγαστικά δάνεια: «Κερδίζουν» οι συνεπείς δανειολήπτες
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, στο επίπεδο του Μαρτίου 2023, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ ολοκληρώνεται τον φετινό Μάρτιο.

Ωστόσο, το «μέτρο» αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του 2024 για τους συνεπείς δανειολήπτες, μετά από άτυπη απόφαση των ελληνικών τραπεζών να παρατείνουν το μέτρο προστασίας των οφειλετών από τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως το σχετικό μέτρο είχε ληφθεί ένα χρόνο πριν, όταν το βασικό επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν στο 3,25. Σήμερα έχουμε 75 μονάδες βάσης υψηλότερα, κοντά στο 4 με 4,25.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές μέρες (21/2), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε μήνυμα προς τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, με «ατζέντα» τη διασύνδεση των POS, ο υπουργός έστειλε τηλεοπτικό μήνυμα ζητώντας την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά, με φόντο τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρώπη.

«Εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο.

Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ