ΧΡΗΜΑ

Τρόφιμα: Σε ποιες κατηγορίες συνεχίστηκαν οι αυξήσεις από μήνα σε μήνα - Ποιες κατέγραψαν μείωση

Τρόφιμα: Σε ποιες κατηγορίες συνεχίστηκαν οι αυξήσεις από μήνα σε μήνα - Ποιες κατέγραψαν μείωση
Eurokinissi

Ο ρυθμός ανόδου των τιμών στα τρόφιμα εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ίδιου έτους, ωστόσο οι αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, συνεχίστηκαν από μήνα σε μήνα.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «έτρεξε» με 6,7% σε ετήσια βάση, όταν τον Ιανουάριο έφτανε το 8,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εικόνα που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει υπολογιστεί η επίδραση των νέων μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, καθώς αυτά, τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κατέγραψε πτώση 0,1% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, νωπά ψάρια, αυγά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις, από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο του 2024, αύξηση 4,4% καταγράφηκε στα αυγά, κατά 3,3% στα νωπά ψάρια και κατά 2,6% στην κατηγορία «μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων». Επίσης κατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές στο νωπό μοσχάρι.

Από την άλλη πλευρά καταγράφηκε μείωση -2,5% στο γιαούρτι, -2,4% στα αλλαντικά, -1,2% σε πουλερικά και χοιρινό όπως και -1% στα αλκοολούχα ποτά. Κατά 0,5% μειώθηκαν οι τιμές σε ψωμί- δημητριακά, όπως και στα λαχανικά και κατά 0,7% στα τυριά.

ELSTAT miniaia fevrouarios.jpg

Σε ετήσια βάση, το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων με αύξηση 63,7% και ακολουθούν νερό - αναψυκτικά - χυμοί με άνοδο 13,8%, τα νωπά φρούτα με 12,3% και τα ψάρια με 9,7%. Αύξηση 6,5% εμφανίζουν τα λαχανικά και 5,8% η κατηγορία ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά.

Την ίδια στιγμή συγκράτηση του δείκτη εξέλιξης τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 διαπιστώνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, με τις τιμές να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 3% ενώ συγκεκριμένα στα τρόφιμα καταγράφεται άνοδος κατά 3,39%. Η μεγαλύτερη άνοδος μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών διατροφής καταγράφεται σε τροφές και είδη για κατοικίδια με +12.08, νερά και αναψυκτικά με 10,48%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά με +9,59% και έτοιμα γεύματα με +8,20%. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχειά, τις σημαντικότερες μειώσεις στην κατηγορία των τροφίμων εμφανίζουν: γάλα και χυμοί με -4,15% γιαούρτια και λοιπά γαλακτοκομικά με -4,11%, αλλαντικά με -2,11% και τυροκομικά με -1,79%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ